Felnőtt rendelés

Amennyiben pszichológushoz fordulunk, végig kell gondolnunk, hogy milyen formában szeretnénk segítséget kérni. A pszichológussal való kapcsolatunk többet jelent egy egyszerű beszélgetőpartnernél.

Az Ön „hozott problémája” és a rendelésen kibontakozó folyamatok alapján közösen kiválasztják a megfelelő formáját a terápiának, amelyek alapvetően két nagy csoportba oszthatók. Ha egy konkrét kérdésre keresi a választ, akkor néhány alkalom alatt, egy diagnosztikus, feltáró jellegű beszélgetésen, (exploráció) tesztekkel kiegészítve, a probléma oka megnevezésre kerül, amely a klienst közelebb viszi a megoldáshoz vagy a probléma másképpen látásához. 

Egy terápiás jellegű foglalkozás mélyebb rétegekbe, egészen a probléma gyökeréig hatol. A rejtett összefüggések több találkozót követően fognak csak felszínre kerülni, ennek gyorsasága egyénenként változó és nagymértékben függ a kliens hozzáállásán. Folyamatosan átformálódik a problémához való viszonya, ahogyan egyre jobban megismerkedik a saját tudattalan lelki folyamataival.

Egy ilyen terápia hossza részben a probléma összetettségén, részben a kliens önmagán végzett munkájának mennyiségén és minőségén múlik.